Waarom creativiteit je leven verrijkt

Waarom creativiteit je leven verrijkt

We weten allemaal dat sporten en gezond eten goed voor je is, maar wist je dat creativiteit ook bijdraagt aan geluk en gezondheid?

Creativiteit wordt in de Van Dale omschreven als het scheppend vermogen, waarmee het vermogen om nieuwe dingen te bedenken en te maken wordt bedoeld. Over het algemeen wordt dan meteen gedacht aan tekenen, schilderen of boetseren, maar dat is niet de enige vorm van creativiteit. Je hebt creativiteit in de vorm van doen, zoals bijvoorbeeld iets met je handen maken. Maar je hebt ook creativiteit in de vorm van denken. Je ziet dit ook regelmatig in vacatureteksten voorbij komen. Er wordt dan gezocht naar een persoon die out of the box kan denken en met innovatieve ideeën en oplossingen kan komen. Bijvoorbeeld om een werkproces te optimaliseren of om een nieuw product te ontwikkelen. Je hoeft dus niet per se iets met je handen te maken om creatief te zijn. 

Kinderen komen vaak wel aan hun wekelijkse portie creativiteit, maar voor volwassenen lijkt dit toch knap lastig te zijn. Zonde, want het is zo waardevol en het doet ook zoveel goeds voor je (mentale) gezondheid! Ben je nog niet helemaal overtuigd, lees dan vooral verder. Na het lezen van van dit artikel ga je vast meer creativiteit toevoegen aan je leven. Daar ben ik van overtuigd! 

  • het verhoogt je productiviteit en draagt bij aan je oplossingsvermogen - Tijdens creatieve activiteiten heb je doorgaans een actieve en open houding. Je bent je bewuster van je zintuigen. Wat hoor je? Wat voel je? Wat zie je? Je stelt je open voor de wereld om je heen, waardoor je meer inspiratie krijgt. Deze inspiratie weet je vervolgens om te zetten naar creatieve ideeën, waardoor je meer in staat bent om innovatieve oplossingen te bedenken, productiever te werken en meer efficiëntie toe te voegen op zowel je werk als in je privéleven.

  • het werkt motiverend en stressverlagend - Je kent vast wel een situatie op werk waarin je verwikkeld was in een lastig vraagstuk maar het gevoel had helemaal vast te zitten. Je raakt hierdoor gefrustreerd en gedemotiveerd. Het lukt allemaal niet! Leg het dan even weg en ga een creatieve activiteit doen. Hierdoor kom je in een betere stemming, komt er meer ruimte in je hoofd en ben je in staat om dingen vanuit een andere invalshoek te bekijken. Het maakt in principe niet uit wat je gaat doen, maar wel is uit onderzoek gebleken dat een creatieve activiteit waarbij je je handen moet gebruiken het beste effect heeft. Met je handen werken zorgt voor een herstart van je hersenen, waardoor je daarna weer met een frisse blik aan de slag kan.

    Daarnaast heeft onderzoek aangetoond dat creativiteit stress vermindert. Het verhoogt een positieve mindset en verbetert je gemoedstoestand. Het werkt als het ware als een kalmeringsmiddel voor je brein. Iets wat we in de hedendaagse maatschappij goed kunnen gebruiken. Doordat we 24/7 bereikbaar zijn en ons brein constant blootstellen aan prikkels, raken we overprikkeld. Ons brein krijgt namelijk onvoldoende tijd en rust om de prikkels daadwerkelijk te verwerken. Het gevolg? Steeds meer jongeren die kampen met burn-out klachten en stress, mede door social media. Reden te meer om je brein wat meer rust te gunnen door middel van creativiteit. Waar we vaak tot rust denken te komen met een Netflix-serie op de bank, komt je brein allesbehalve tot rust. Je voedt het namelijk weer met nieuwe prikkels. De volgende keer dat je een Netflix-serie aan wilt zetten, ga dan even een kwartiertje iets creatiefs doen. De behoefte om daarna nog een serie te kijken neemt dan waarschijnlijk af en je komt lekker tot rust. Dit draagt dan ook weer bij aan een goede nachtrust! Win-win-win! 

  • Het geeft ruimte in je hoofd - En dit levert je heel veel op! Mindfulness is een term die inmiddels niet meer weg te denken is. Er wordt soms een beetje lacherig over gedaan, maar eigenlijk is het niets meer dan je focus te richten op wat je nu aan het doen bent. Hier zijn tal van boeken over geschreven, zoals bijvoorbeeld het populaire boek ‘De kracht van het nu’ van Eckhart Tolle. Niet denken aan morgen of aan gisteren, maar bezig zijn met het nu. Het ontneemt je brein te mogelijkheid om te piekeren, omdat je je simpelweg focust op wat je nu doet. Een creatieve manier om je gedachtes op een rij te zetten is door middel van het bijhouden van een dagboek of mind-mapping. Ben je niet zo’n schrijver of weet je niet wat je moet schrijven (geloof mij, als je met een schrift en een pen gaat zitten zonder afleiding, dan zul je je nog verbazen wat je uiteindelijk allemaal opschrijft), dan heb je ook het 6-minutes dagboek. Daarin staan enkele vragen om te beantwoorden, waardoor drie dingen waarvoor je vandaag dankbaar bent. Door je gedachtes op te schrijven, krijg je meer ruimte en helderheid in je hoofd. En dat is zo’n fijn gevoel! Probeer het maar eens.

  • het zorgt ervoor dat je jezelf beter kunt uiten en het brengt mensen samen - creativiteit is een mooie manier om jezelf te uiten. Dit kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld door muziek, beeld en tekst maar ook door het uitdragen van een bepaalde eigen kledingstijl of door te koken. Het maakt je uniek, geeft je een zelfverzekerd gevoel en het brengt je in contact met mensen. Mensen die jouw stijl, kwaliteit of creatieve uitingen bewonderen. Die er blij van worden of juist door worden geïnspireerd. Het werkt dus twee kanten op, zeker als je het met anderen durft te delen (en ik moedig je aan om dat zeker te doen). 

  • Je wordt ouder - en nee niet in de zin dat je er grijze haren of rimpels van krijgt, maar je verlengt je leven. Daarvoor hoeven we eigenlijk alleen maar naar de mensen in de blue zones en in Japan te kijken. Naast dat zij er een gezonde leefstijl op na houden, ontplooien ze ook creatieve activiteiten. Het aantal honderdjarigen in die gebieden is groot! Als je daar meer over wilt weten, dan raad ik je aan om de documentaire ‘Blue zones’ te kijken. Heel inspirerend! Daarna wel weer een fijne creatieve activiteit doen hè?! Onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat creatieve oefeningen je cognitieve hersenactiviteit positief stimuleert. Dit zorgt voor minder vergeetachtigheid en houdt je hersenen fit. 

Dit zijn slechts een paar voordelen van creativiteit en ik hoop dat ik je hiermee geïnspireerd heb om meer creativiteit aan je leven toe te voegen. Het verrijkt echt je leven en ja, ook jij hebt daar tijd voor. Wat minder scrollen op je telefoon en je hebt zo een paar minuten te pakken. Inmiddels heb je gelezen dat creatieve activiteiten je uiteindelijk meer productiviteit en efficiëntie opleveren, dat je die tijd zo weer hebt terug verdiend! Ga het zelf eens ervaren, ik ben benieuwd wat het jou oplevert. 

Voel je vrij om te delen welke creatieve activiteiten jij doet of gaat doen. Wie weet inspireer je daar anderen weer mee! 

Veel plezier! 

Liefs,

Naomi

 

 

Terug naar blog

Reactie plaatsen